donderdag 19 februari 2015

Uitsluiten of Insluiten

Toegegeven, het klinkt heel logisch maar leidt toch vaak tot verwarring. Als duurzaam belegger kun je bedrijven waar je echt niet in wilt beleggen uitsluiten maar je kunt ook de bedrijven waar je juist wel in wilt beleggen insluiten. ASN Bank keurt grofweg 80% van de bedrijven af. Ze sluit dus veel bedrijven uit. Toch werkt zij niet met een uitsluitingenlijst maar juist omgekeerd met een insluitingenlijst. We zoeken dus niet naar de bedrijven waar we niet in willen beleggen maar naar de bedrijven waar we wél in willen beleggen. Alle andere grote beleggers en banken wereldwijd die eveneens rekening willen houden met mensenrechten of milieu werken zonder uitzondering met een uitsluitingenlijst.



Het geeft dan ook nogal eens verwarring dat ASN Bank met haar strenge duurzaamheidsbeleid en criteria helemaal geen uitsluitingenlijst kent. Want duurzaam bankieren is toch juist iets niet doen?
Het lijkt alleen een kwestie van woordgebruik maar er is hier meer aan de hand. Een insluitingenlijst is niet gewoon het spiegelbeeld van een uitsluitingenlijst. Ze is bovenal ook een stuk transparanter. Bij een uitsluitingenlijst weet je alleen dat een belegger niet in die lijst met namen belegd. Maar je weet nog steeds niet in welke namen dan juist wél wordt belegd. En daar zit de belangrijkste waarde van een insluitingslijst, ze laat precies zien in welke bedrijven of andere investeringen jouw geld terecht komt.